Moneystreet.ro Time4news.ro Stirideromanaia.ro

Iedul se ia in coarne cu mielul sa ajunga pe masa de Paste

Din 30 Aprilie 2013 0 comentarii
Iedul se ia in coarne cu mielul sa ajunga pe masa de Paste
Galerie imagini (1 imagine)

Crescatorii de oi si capre sustin ca cererea de miei din perioada Pastelui ortodox va fi la fel de mare ca si anul trecut. Pretul estimat de ciobani pentru carnea de miel si ied in acest an va fi 25 lei/kg in carcasa si 9-10 lei/kg in viu.

 

Potrivit statisticilor asociatilor de producatori de carne, anual in Romania se vand 3-4 milioane de miei. Anul trecut, cifrele oficiale au indicat un varf de 4 milioane de miei vanduti. Reprezentantii Asociatiei crescatorilor de iezi si capre cred insa ca romanii consuma intre un miliona si 1,7 milioane de miei pe an, in special in perioada Pastelui. Diferenta pana la 4 milioane, cat indica cifrele oficiale, este reprezentata de exporturi, anul trecut existand o cerere foarte mare.

 

 

Cat priveste preturile de vanzare din acest an, ciobanii nu cred ca vor fi cresteri de preturi. In principiu, ne pregatim pentru preturi de 9-10 lei /kg in viu si 25 lei /kg in carcasa, la fel cum a fost si in prima perioada a saptamanii dinaintea Pastelui 2012. Din cate stim oferta din acest an este suficienta, ciobanii sunt pregatiti cu miei si iezi pentru vanzare peste tot in tara. Desi iedul se creste mai greu, ia in greutate de 2-3 ori mai putin decat mielul, la vanzare au acelasi pret. Cel putin asa vindem noi", sustine Anca Demian. De exemplu, cand se comercializeaza un miel acesta poate atinge si 23 de kilograme in viu, pe cand un ied are abia 11 kilograme in viu (8 kilograme in carcasa).

Sursa: www.agrointel.roComentarii Adauga un comentariu