Moneystreet.ro Time4news.ro Stirideromanaia.ro

Echivalare studii: economist/contabil in Uniunea Europeana

Din 17 Noiembrie 2012 0 comentarii
     Echivalare studii: economist/contabil in Uniunea Europeana
Galerie imagini (1 imagine)

Sa presupunem ca sunteti contabil sau economist si cautati locuri de munca in strainatate, in Uniunea Europeana. Dreptul la libera circulatie este garantat, in ciuda tarilor care inca mai pastreaza anumite restrictii. Asadar, puteti lucra teoretic oriunde gasiti oferte de munca in strainatate. Ce faceti insa cu echivalarea studiilor?

 

 Raspunsul difera de la o tara la alta. De exemplu, in acest moment, profesia de contabil / auditor este reglementata in 12 tari din randul statelor membre UE. Mai exact, este vorba despre Austria (Beeideter Wirtschaftsprüfer und Steuerberater), Belgia (Reviseur d'entreprise / bedrijfsrevisor), Bulgaria (Дипломиранексперт-счетоводител), Cipru (Λογιστής), Cehia (Auditorské služby), Danemarca (Statsautoriseret revisor), Germania (Wirtschaftsprüfer), Grecia (Orkotós logistís), Ungaria (mérlegképes könyvelő), Irlanda (Chartered and certified accountants and other professional accountants registered as auditors), Italia (Commercialista ed esperto contabile) si Letonia (Zvērināts revidents). In privinta meseriei de economist, aceasta este reglementata doar in 3 state, respectiv Grecia (Ikonomológos), Islanda (Hagfræðingur) si Spania (Economista).

 

Totusi, acest lucru nu inseamna ca sunteti limitati la a va practica meseria doar in aceste state. Pentru celelalte tari, puteti apela la institutiile abilitate pentru a va oferi informatii legate de echivalarea studiilor. O lista cu institutiile aferente din fiecare stat membru UE, precum si datele lor de contact, este disponibila la adresa de internet:

http://ec.europa.eu/internal_market/qualifications/contact/national_contact_points_en.htm

 

De regula, calificarea in aceste doua meserii se obtine prin absolvirea unei institutii de invatamant superior. Asadar, la final trebuie sa obtineti o diploma, pe care o puteti verifica, daca este sau nu recunoscuta, la Centrul National de Recunoastere si Echivalare a Diplomelor:

http://www.cnred.edu.ro

 

Un alt factor important, daca aplicati pentru angajari in strainatate, este experienta profesionala. Cu cat aveti mai multi ani lucrati in domeniu, mai multe experiente de munca in strainatate si mai multe referinte de la fosti angajatori, cu atat va cresc si sansele de a semna contracte de munca in strainatate.

Daca nu stiti unde anume sa cautati joburi in strainatate, nu uitati ca platforma online Tjobs.ro poate fi cea mai scurta cale pentru a aplica cu succes.

Sursa: Tjobs.roComentarii Adauga un comentariu